Norsk lakseopdræt

Skrevet af: webmaster

Den norske opdrætsindustri, har ikke kun opdræt i Norge, men også i Chile og ved Canada. I norge ligger laksebrugene overalt i fjorde og langs den norske kyst. De består af store åbne bure med millioner af laks. Fiskeafføring ender – sammen med rester af fiskefodder, medicin og gift – direkte og urenset i havet. Samtidig slipper der hvert år omkring 2,5 millioner burlaks ud i naturen og forårsager genetisk forurening.

Konsekvenserne fra norsk opdrætsindustri er skyld i store natur- og miljø-ødelæggelser – udryddelse af oprindelige stammer af vildlaks og havørreder overalt. Laksebrugene er også en trussel for andre af havets vildfisk. Der bruges nemlig fra 2,5-5 kilo havfisk til at producere et kilo burlaks.

De norske vildlakseelve er ved at kolapse af konsekvenserne af norsk laksebrug. I 60 ud af 200 elve er vildlaksen forsvundet. Alligevel kører opdrætsindustrien videre – uden at løse miljøproblemerne.

Norge lukker hellere elve end laksebrug. Der er endog planer om, at øge produktionen til det fem eller seks dobbelte. Kun ét ord kan beskrive dette – galimatias.

Mange lystfiskere har hvert år valfartet til Norge, for at prøve kræfter med den vilde Atlanterhavslaks. Men Norge kan ikke både blæse og have mel i munden – udrydder opdrætsindustrien de sidste norske vildlaks, vil det være slut med de penge lystfisker-turisterne lægger i landet.

Faktarapport om omdrætsindustriens påvirkning af den nordatlantiske vildlak

Risikovurdering

Rosa Gull – afslørende dokumentar om den norske opdrætsindustri

Fattige fiskere frygter norsk laks

Fiskeriformanf fra Troms: Vildfisk forsvinder fra fjorde med laksebrug

Skriv et svar